Welke douchekop kies jij?

Welke douchekop kies jij?

25 juni 2019 Peters bespaartips 0

PETERS METER: Elke twee weken vertelt Peter, een gewone burger met een ‘energieprobleem’, hoe je op een makkelijke manier energie én geld kunt besparen. Deze week beantwoordt hij de vraag: Wel of geen spaarkop?

Doucheangst

Al tientallen jaren voordat het een hype werd, was mijn vader al energiezuinig bezig. Pap lette tot mijn ergernis ook op mijn douchegedrag. Terwijl ik ‘lekker’ aan het douchen was, stond hij regelmatig onder aan de trap en keek hij gespannen op zijn horloge. Hij riep dan dat ‘ik er snel een einde aan moest maken.’ Mijn vader was een heel lieve man, maar als het over energieverspilling ging was hij meedogenloos. Wanneer ik niet binnen vijf minuten daarna was gestopt met douchen, ging de geiser uit en schreeuwde ik het uit van ellende. In die tijd heb ik misschien een soort doucheangst ontwikkeld. Waar anderen zouden ontspannen onder mijn niet geringe regendouche, blijf ik altijd een tikje gespannen. Mijn vaders gedrag schoot af en toe een beetje door, hij bespaarde wel flink op de energierekening. Die kant wil ik nu dus ook op, maar uiteraard willen we wel een beetje lekker blijven leven en mag iedereen in huize Swelsen zo lang badderen of douchen als hij wil.

Zeven tientjes
Toch vraag ook ik me soms af of ik niet flink wat water kan sparen met een speciale spaarkop. Ik voel wel aan mijn water dat ik hier niet de wereld mee ga winnen, maar je doet het toch ook voor het milieu. Een gemiddelde Nederlander gebruikt elke dag 123 liter water. Het meeste gaat er doorheen door te badderen en te douchen, te weten 46,5 liter. Dat had mijn vader in ieder geval goed gezien! Het doorspoelen van het toilet is met 36 liter een goede tweede. Met een beetje opletten kun je als huishouden jaarlijks dus met gemak vele tienduizenden liters water besparen. Zo speel ik met de gedachte om onze mooie brede regendouchekop te gaan vervangen voor een spaarkop. Ik lees dat zo’n waterbesparende douchekop gemiddeld 50% minder water verbruikt. In je portemonnee zie je die waterbesparing nauwelijks terug, want water is met 24 cent per duizend liter onwaarschijnlijk goedkoop. Maar met zo’n speciale kop spaar je óók gas. Uiteindelijk levert zo’n kop ongeveer een tientje per jaar aan waterbesparing op en verbruik je – in een tweepersoonshuishouden – plusminus zes tientjes minder aan gas. Niet geweldig, maar ik vind het toch de moeite waard. Helaas merk ik dat deze voorgenomen bezuiniging door zowel mijn zoon Tom als mijn vrouw Marjan wordt ondermijnd. Op het moment dat Marjan zegt dat ‘ik moet uitkijken dat ik niet net als mijn vader word’, besef ik dat ik mijn snode doucheplannetjes voorlopig maar beter even in de ijskast kan zetten…

Peter Swelsen,

‘Energiefanaat’

Benieuwd hoeveel honderden euro’s je nog meer kunt besparen?

Doe dan de gratis check (0 euro investering)

Heeft u ook nog een bespaartip? Mail deze aan

Peter@limburgkanbesparen.nl