Energie besparen loont nu meer dan ooit

Energie besparen loont nu meer dan ooit

16 juli 2019 Peters bespaartips 0

PETERS METER: Elke twee weken vertelt Peter, een gewone burger met een ‘energieprobleem’, hoe je op een makkelijke manier energie én geld kunt besparen. Deze week geeft hij inzicht in de energierekening: Gemiddelde rekening valt 18% hoger uit

Als je niks doet, trekken de kosten voor gas en elektro je portemonnee steeds sneller leeg. In 2019 stijgt je energierekening zelfs met achttien procent. Dit komt door hogere gas- en stroomprijzen in combinatie met stijgende vaste lasten. Ondanks die duurdere energie, betaal ikzelf ieder jaar minder. Vijf jaar geleden keek ik vrijwel nooit op mijn energierekening of in mijn meterkast. Ik betaalde gewoon zonder na te denken 185 euro of meer per maand. Ik ben echter veranderd, ben meer milieu- en kostenbewust geworden. Inmiddels kijk ik daarom iedere week wel even op mijn meters en is die factuur teruggebracht tot 110 euro per maand. Het is de uitdaging om deze op den duur onder de honderd euro te krijgen. Die bezuinigingen zijn bepaald geen rocket science en dus ook voor jou makkelijk realiseerbaar.

Gas is peperduur
Wie écht wil bezuinigen, moet eerst wel enig inzicht hebben in de energierekening. Een gemiddeld gezin betaalt € 2.100,- netto per jaar aan een energieleverancier. Het gasverbruik is met € 1.150,- (55%) per jaar de grootste kostenpost. Gas kost 79 cent per kubieke meter en wordt met name in de winter razendsnel verbruikt. Goede tochtwering, isolatie, dubbel glas en wat folie achter je radiatoren schelen al een slok op een borrel. Zelf let ik tegenwoordig ook goed op de thermostaat. Gewoon consequent de verwarming afzetten als er niemand thuis is werkt bijvoorbeeld goed. Maar ook ’s nachts en overdag de boel minder warm stoken scheelt.

De tweede grote kostenpost is de elektriciteit, die gemiddeld goed is voor 690 euro ofwel 33% van je jaaropgave. Zonnepanelen zijn een prachtige manier om die kostenpost grotendeels weg te poetsen. Mijn eigen zonnepanelen zorgen er samen met bewust energieverbruik zelfs voor dat mijn elektriciteitsrekening negatief uitvalt. De laatste kostenpost op je energiefactuur zijn de vaste lasten die plusminus 260 euro bedragen. Ogenschijnlijk kun je daar zelf niet zo veel aan veranderen. Toch zijn die vaste lasten wel degelijk een post om in de gaten te houden. Zeker als je overstapt naar een andere energieleverancier moet je even goed opletten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je minder gaat betalen voor gas- en elektriciteit, maar méér voor je vaste lasten. In dat geval heb je onder de streep niets verdiend of ben je zelfs duurder uit. Wie slim wil besparen moet kortom wel goed uit zijn doppen blijven kijken!

Benieuwd hoeveel honderden euro’s je nog meer kunt besparen?
Doe dan nu de gratis (0 euro investering)

Peter Swelsen,
‘Energiefanaat’

Reageren?
peter@limburgkanbesparen.nl