Energiekosten blijvend verlagen

Energiekosten blijvend verlagen

1 juli 2019 Peters bespaartips 0

PETERS METER: ‘Ik wil de maandlasten simpelweg omlaag brengen’

Peters Meter gaat op bezoek bij ICT-consultant Rob Aartsen om eens een blik te werpen op zíjn elektriciteits- en gasmeter. In zijn gezellige twee-onder-een-kapwoning in Montfort woont hij samen met zijn vrouw Ciel en zonen Chris (18), Floris (21) en Robin (26). Rob is al sinds hij de woning in 2000 kocht bezig om de energiekosten te drukken. “Ik wil, wanneer ik met pensioen ga, graag op dezelfde wijze blijven leven als nu. Dat lukt alleen door de kosten blijvend te verlagen. Niet alleen mijn portemonnee maar ook het milieu vaart daar wel bij. ” 
Rob begon in 2001 en liet toen vrijwel overal kozijnen met driedubbelglas installeren. Drie jaar geleden kocht hij voor vijfduizend euro twaalf zonnepanelen voor op het dak en hij is te spreken over de opbrengst. Om Peters Meter te overtuigen, pakt hij er een paar facturen en jaarrekeningen van de energieleverancier bij. “Allereerst heb ik de btw voor die zonnepanelen (868 euro) teruggekregen. Ik verbruik hier jaarlijks zevenduizend kilowattuur, maar lever daar nu zelf 3.000 kilowatt van. Op die manier bespaar ik 690 euro per jaar.”

Elektrische auto: Kia Niro
Rob is nog lang niet klaar met duurzaam investeren. Een half jaar geleden ontdekte hij dat hij nog geen spouwmuurisolatie had. “Mijn huis is van 1959 en had standaard sowieso nauwelijks isolatie; alleen een plukje onder het dak eigenlijk. Alleen huizen van na 1980 zijn standaard goed geïsoleerd.” In totaal kostte het isoleren van de spouwmuren 1.800 euro. Voor dat bedrag werden zijn spouwmuren volgespoten met het goedje EPS HR+++.  Wat het precies gaat opleveren, weet Rob nog niet, maar hij merkt wel al dat het in huis een stuk stiller is geworden en dat zijn meters steeds langzamer zullen gaan draaien. Zeker is dat Rob ook deze investering snel gaat terugverdienen, want die spouwmuurisolatie bespaart hem naar verwachting ergens tussen de 350 en 500 euro per jaar. Na vijf jaar heeft hij zijn investering er dus uit en zijn de kosten weer met succes blijvend naar beneden gebracht. Nu speelt Rob met het idee om een warmtepomp te laten installeren. Maar hij beseft dat die investering niet voldoende zal renderen. “Ik wil echter gewoon van het gas af, je moet vooruit durven denken. Voorlopig ga ik het echter níet doen, ik vind het toch nog te duur.” Wel komt er een andere duurzame investering aan, want binnenkort verrijst er een laadpaal op de oprit. Een half jaar later volgt een elektrische auto, een Kia Niro, die hij als leasebak heeft uitgekozen bij zijn werkgever Ciber. Zo dalen de maandlasten wederom en dat is precies Robs bedoeling!

Benieuwd hoeveel honderden euro’s je nog meer kunt besparen?
Doe dan nu de gratis (0 euro investering)

Peter Swelsen,
‘Energiefanaat’

Reageren?
peter@limburgkanbesparen.nl