Je energierekening kan al gauw € 150,- omlaag

Je energierekening kan al gauw € 150,- omlaag

21 april 2019 Peters bespaartips 0

We zouden er allemaal financieel op vooruitgaan dit jaar, maar de extra euro’s die de loon- of uitkeringsstrook werden bijgeschreven, gaan voor een groot deel op aan een gestegen energienota. Overstappen is een goede manier om de schade te beperken.

Door de verhoging van de energiebelasting betaalt een gemiddeld gezin dit jaar ruim 12 euro per maand meer dan in 2018. De heffing voor Opslag Duurzame Energie (ODE) steeg dit jaar ook met 12 euro per maand voor een gemiddeld gezin, zo berekende de Vereniging Eigen Huis. In totaal zo’n 24 euro extra aan energiebelastingen. Opgeteld bij de duurdere zorgverzekering en de gestegen prijzen vanwege de btw-verhoging op veel producten en diensten is er niet zoveel overgebleven van de gemiddeld vier tientjes die de werkende Nederlander per maand zou overhouden.

De energieleveranciers verwachten dat ook de prijzen voor gas en stroom hoger gaan worden. Vooral gas wordt duurder nu de winning van gas in Groningen wordt afgebouwd. Voor stroom verwachten marktanalisten een stijging van 20 procent.

En nu?

Consumentenorganisaties adviseren unaniem om een overstap te overwegen. Zeker voor degenen die de laatste jaren niet van leverancier veranderd zijn, kan shoppen lonend zijn. De adviseurs van LimburgKanBesparen – een samenwerking tussen Besparenkan helpen daarbij. In een persoonlijk gesprek, dat gratis is, rekenen ze voor bij welke leverancier je het beste terechtkan. “Een overstap scheelt in de tarieven al gauw 150 euro per jaar, en daar kan nog eens een bonus bovenop komen. “Het is vaak gunstig”, zegt Steffan van Tienen van Besparenkan, “om over te stappen op een langlopend contract van twee of drie jaar. Dan krijg je nog scherpere tarieven en je bent beschermd tegen tussentijdse prijsverhogingen. Variabele tarieven zijn riskant, gezien de prijsontwikkelingen.”

Peter Swelsen ‘Energiefanaat’

Gratis hulp en advies nodig?

Doe dan nu de gratis check (0 euro investering)

Geef je reactie: peter@limburgkanbesparen.nl