Tochtwering is topinvestering

Tochtwering is topinvestering

21 mei 2019 Peters bespaartips 0

Wie snel wat wil besparen op zijn energiefactuur hoeft niet meteen duizenden euro’s te investeren in zonnepanelen, een zonnegeiser of een peperdure warmtepomp. Begin bij het begin en breng eerst eens tochtwering aan op deuren en kozijnen. Voor een paar tientjes kun je in een bouwmarkt een paar rolletjes zelfklevende strips halen. Een gemiddeld huishouden bespaart na het aanbrengen hiervan moeiteloos zes tot zeven procent op de energierekening. In de praktijk betekent dit €120,- tot €250,- besparing per jaar ofwel vele duizenden euro’s in een mensenleven. Die paar tientjes die je in tochtwering steekt, mag je dus met recht een topinvestering noemen. Eerst dacht ik dat dit verhaal voor mijzelf niet opging. ‘Zoveel koude luchtstroom zal er in mijn gezellige hoekwoning niet zijn’, bedacht ik. Aan de andere kant zijn onze gerenoveerde zachthouten kozijnen inmiddels dertig jaar oud. Ik beslis om toch een tochtcheck te doen, maar heb nog geen idee hoe.   

Zwavelstokje van Säkerhets Tändstickor
Een vriend suggereert dat ik eens een lucifer bij het kozijn kan houden. Maar er is in het hele huis geen zwavelstokje te bekennen. Ik snel dus naar de kleine AH om de hoek en kom thuis met een doosje traditionele Säkerhets Tändstickor. Verwachtingsvol strijk ik er eentje aan en houd het stokje bij een kier. Zoals ik al dacht, begint het vlammetje niet verdacht te flakkeren. Wél verbrand ik op een gegeven moment mijn vinger, omdat ik zo geconcentreerd bezig ben. Een collega adviseert om de wasemkap en de afzuiging in huis in de hoogste stand te zetten. ‘Door het naar binnen trekken van de lucht, ontdek je vanzelf of je last heb van tocht.’ Even later speur ik met deze handige methode inderdaad de nodige tochtplekken op. Ik schrik écht van de grote hoeveelheid koude lucht die door grote kieren in de kozijnen binnenstroomt. Ook door de spleet onder de deur – die de woonkamer via een ijskoud minihalletje verbindt met de voordeur – blaast de kou ongenaakbaar de huiskamer in. Ik ga meteen in de weer met vele meters tochtstrip en bevestig tochtremmers met borsteltjes onder aan de deuren. Je hoeft hiervoor geen kluswonder te zijn, want het is mij tenslotte ook gelukt. Maak eerst alles schoon met ammoniak en kijk even op Youtube voor het betere plak-, knip- en schroefwerk. Daarna schiet al snel je portemonnee in de lach. Ikzelf bespaar op deze manier zo’n veertien euro per maand en dat is toch mooi meegenomen.

Peter Swelsen ‘Energiefanaat’

Benieuwd hoeveel honderden euro’s je nog meer kunt besparen?

Doe dan nu de gratis check (0 euro investering)

Geef je reactie: peter@limburgkanbesparen.nl