Ben ik wel geïsoleerd?

Ben ik wel geïsoleerd?

21 juni 2019 Peters bespaartips 0
Peter Isoleert

Vandaag duik ik de kruipruimte in voor een vloerisolatiecheck, want ik wil weten of ik die nu wel of niet heb. Echt veel zin heb ik er niet in, want ik heb engtevrees. Maar om die verrekte energierekening verder omlaag te krijgen, schrik ik nergens meer voor terug. Ik trek het zeil in mijn minihalletje weg en open het luik naar de kruipruimte. Een gapend gat vol spinnenwebben staart me aan. Ik was eigenlijk een beetje vergeten hoe donker zo’n kruipruimte is, want vroeger was het mijn vader zaliger die ondergronds ging voor dergelijke klusjes. Hij duwde me dan altijd resoluut weg en zei: ‘Dat doe ik wel even jongen’, want hij was tot zijn 80e nog supersterk. Mij kost het op mijn 57e echter al de nodige moeite om me in dat gat te laten zakken. Na het nodige gepiep en gekraak lukt het me dan toch om onder de vloer te kruipen. Bodemisolatie is er duidelijk niet, want er ligt niks op de grond behalve wat kiezels. Ik schijn met de zaklamp naar boven en zie onder de vloer wel degelijk isolatiemateriaal zitten. Mijn hart maakt een vreugdesprongetje.

Spouwmuurisolatie
Met het nodige gekreun en gesteun lukt het me om ook weer uit de kruipruimte te komen. Mijn zoon moet daarbij heel erg lachen, waardoor de foto’s die ik wilde maken, mislukken. Ik moet dus nog eens terug. Dit keer gaat het gelukkig wat soepeler. Misschien lijkt deze vloerisolatiecheck een tikje onnodig omdat mijn huis uit 1989 stamt. Het klopt inderdaad dat huizen vanaf ’80 standaard zouden moeten zijn uitgerust met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Toch kan een check geen kwaad, want regelmatig is er toch geen vloerisolatie aanwezig, en dan is het zeker een idee om het aan te laten brengen. Met de spouwmuren zit het na 1980 eigenlijk bijna altijd wel goed. Opnieuw isoleren is meestal niet nodig, behalve als het oude goedje tussen de muren is verzakt of om andere redenen niet meer zijn isolerende werk doet. Wie een huis heeft van vóór 1980, heeft standaard vrijwel nergens isolatie. In dat geval moet je echt niet twijfelen en het meteen laten doen. Spouwmuurisolatie en dubbel glas leveren namelijk het allersnelst serieuze kostenbesparingen op. Voor een tussenwoning kost het spuiten van isolatiemateriaal tussen de muren rond de duizend euro, terwijl je vervolgens al snel 350 euro aan gas per jaar bespaart. Dakisolatie is een stuk duurder, maar levert ook een paar honderd per jaar op. Vloerisolatie pakt relatief het minst gunstig uit, maar levert je uiteindelijk nog steeds geld op.

Peter Swelsen,

‘Energiefanaat’

Benieuwd hoeveel honderden euro’s je nog meer kunt besparen?

Doe dan de gratis check (0 euro investering)

Heeft u ook nog een bespaartip? Mail deze aan

Peter@limburgkanbesparen.nl